Hukuk Fakültesi

İnsan Hakları Zirvesi’nde Mültecilik ve Kadın Hakları Tartışıldı

16.03.2022

Aydın Medeniyetliler Akademisi Kulübü tarafından düzenlenen İnsan Hakları Zirvesi, 16 Mart 2022, Çarşamba günü üniversitemiz Güney Kampüsü Aşıkpaşa Konferans salonunda 12.50 ve 15.30 saatleri arasında icra edildi.

Apak Kerem Altıntop, Öğr. Gr. Dr. Zeynep Ardıç ve Av. Onur Tatar’ın konuşmacı olarak katıldığı toplantıda mülteci hukuku ve temel hak ve özgürlükler konuları tartışıldı.

Sn. Altıntop, “Avrupa’da ve Türkiye’de Mültecilik” başlıklı konuşmasında mülteci kavramını hukuki boyutunu açıkladıktan sonra dünyada mülteci sayısının giderek artmasının sosyolojik sebeplerine değindi. Sn. Dr. Ardıç ise “İfade Özgürlüğü ve Türkiye” başlıklı konuşmasında ifade özgürlüğünün anayasal temelini açıkladıktan sonra bu hakkın sınırlandırılmasında esas olan kuralları AİHM içtihadı ışığında açıkladı. Sn. Av. Tatar ise “AİHM kapsamında Yaşam Hakkı ve Kadın Cinayetleri” başlıklı konuşmasında mahkeme kararları ışığında yaşam hakkının yorumlanmasını açıkladı. Yaşam hakkı temelinde kadın cinayetlerini de değerlendiren Tatar, cinsiyet eşitsizliği, cinsiyet ayrımcılığı, ev içi şiddet, zorla evlendirmeler gibi hususların kadın cinayetlerinde rol oynadığını ve devletlerin kadın cinayetleri bağlamında yaşam hakkı bakımından önemli pozitif yükümlülükleri bulunduğunu açıkladı.

Program plaket takdimi ile sona erdi.